Skulle du önska att du kunde swisha dina vänner som bor utomlands? Snart kan det bli verklighet

Foto: Swish

Snart kan en swishare betala en vippsare

Skulle du önska att du kunde swisha dina vänner som bor utomlands? Snart kan det bli verklighet.

Publicerad: 02.12.2019

Betalningsappen Swish har sedan länge varit mycket populär – och är både smidig och enkel att använda. Enligt en undersökning från Kantar Sifo, så är Swish det betalningssätt som unga svenskar helst föredrar att använda när de handlar på nätet. Många använder appen också till vardags, genom att betala räkningar, betala på restauranter, överföra pengar till vänner och liknande.

Vi kan se appens stigande popularitet genom att titta på Swishs egna statistik. Bara i september genomfördes över 45 000 000 betalningar med appen och över sju miljoner svenskar använder appen dagligen – vilket gör Swish till en av de vanligaste betalningsmetoderna i Sverige.

Betala med Swish till utländska konton

Inom en snar framtid kommer det dessutom bli möjligt att betala med Swish även utomlands och till liknande utländska betalningsappar – något som länge har varit efterfrågat.

Swish var från början ett samarbete mellan de största bankerna i Sverige och lanserades år 2012 – och har sedan dess vuxit storartat. Idag är Swish det tredje största varumärket i Sverige och appen har haft över en miljard genomförda betalningar. Men vi är inte ensamma med denna typ av betalningsapp – norrmännen har Vipps, danskarna och finnarna har MobilePay. Även många andra länder i Europa har också appar med liknande system, men i dagsläget kan endast få av de europeiska betalningslösningarna överföra pengarna till varandra.

Nu har nio europeiska länder startat organisationen European Mobile Payment Systems Association – även kallat EMPSA. Organisationen ska utveckla en app som gör att länderna som samarbetar enkelt ska kunna göra mobilbetalningar till varandra. Länderna som samarbetar är Belgien, Tyskland, Österrike, Danmark, Finland, Portugal, Sverige, Norge och Schweiz. Det betyder att en swishare ska kunna göra en överföring med sin mobil genom EMPSA-appen till någon med exempelvis Vipps eller MobilePay.

Vårt grannland är glada över samarbetet

Norrmännen är mycket glada över att Sverige gått med i EMPSA – då länderna ligger så nära varandra. Särskilt då det fortfarande är många svenska åker till Norge för att jobba och många norrmän som åker till Sverige för att handla. Dessutom är både norrmän och svenskar flitiga turister i sina grannländer.

Den norska betalningsappen Vipps har dessutom redan tagit ett steg vidare och samarbetar med Alipay – vilket gör det möjligt för kinesiska kunder att betala i Norge. Detta förde sedan till ett norskt samarbete med Spanien, vilket medförde att Vippsare kan betala med appen när de befinner sig i Spanien.

Hur lång tid det kommer att ta innan det är möjligt att genomföra mobilbetalningar genom EMPSA eller mellan Norge och Sverige är ännu inte fastställt – men organisationen jobbar aktivt för att utveckla appen då intresset är stort från många länder.

Vad tycker du om att Swish ska börja samarbeta med andra betalningsappar?