Hur får jag en bättre månadsekonomi?

Hur får jag en bättre månads­ekonomi?

Är det tomt på kontot tidigare än du tänkte och långt kvar till lönen? Med våra enkla tips kan du få din ekonomi på fötter igen – utan större ansträngning.

Publicerad: 08.01.2020

Övriga tips
  • Upplysningscentralen (UC) kan hjälpa dig med en budgetkalkyl som du kan använda för att förbättra din månadsbudget, då får du mer översikt över hur många utgifter du faktiskt har och hur du bör lägga upp din ekonomi
  • Ha två sparkonton. Ett konto som är förbjudet att röra under alla omständigheter, och ett som du kan ta pengar från när du behöver
  • Spara dina kvitton under en hel månad, då får du en väldigt tydlig bild av hur mycket pengar du faktiskt spenderar under en månad. Då kan du även se hur många onödiga köp som du hade kunnat undvika. Skriv ner dina utgifter eller använda en app som kan räkna ihop alla summor åt dig
  • Våga prata med dina vänner om din ekonomi, behöver du låna en tusenlapp – fråga en vän istället. Då slipper du ta ett snabblån med skyhöga räntor i ren desperation. Nästa gång kanske det är din vän som behöver låna pengar, så hjälp varandra. Detta är något vi endast rekommenderar vid lån mindre summor. Annars bör du kontakta en banktjänsteman, ekonom eller liknande – som kan hjälpa dig ur den situation som du befinner dig i

Gör en ordentlig budget och håll dig till den. Planera ordentligt och försök att stå emot frestelser. Sälj saker som du inte behöver, våga prata mer öppet om pengar och sluta att göra pengar tabubelagt. Då har du kommit långt på vägen att bli mer ekonomisk.

Det är många som får magknip bara av att höra termer såsom ekonomi, budget eller sparande – och vår privatekonomi är ett relativt tabubelagt tema och något vi inte så gärna pratar om. Särskilt inte om den skulle gå dåligt, men det finns några enkla grepp till att minska dina utgifter och förbättra sin ekonomi. Vi kommer nu att ge dig våra bästa tips.

Samla dina lån och krediter

Ett mycket effektivt sätt att få en bättre månadsekonomi är att samla alla dina lån och krediter till ett stort samlingslån, för att sedan betala av dina mindre lån med samlingslånet. På så sätt får du endast ett lån att förhålla dig till, men också en bättre översikt på din ekonomi, då du endast behöver förhålla dig till en faktura angående lån, mindre antal räkningar och färre småavgifter.

Din ränta kommer med stor sannolikhet bli lägre och din återbetalningstid förlängs. Med färre lån ökar även din kreditvärdighet, som medför att du kan få bättre erbjudanden om du vill ta ett lån till en bostad eller liknande.

Var noggrann med att betala i tid

Det låter kanske självklart, men om du inte sköter din ekonomi ordentligt tar det inte lång tid innan utgifterna hopar sig. Påminnelseavgifter, aviavgifter, förseningsavgifter och räntor är kanske inte de dyraste avgifterna – men många bäckar små blir till en å. Detta är onödiga utgifter som du förlorar en hel del pengar på endast genom hederligt slarv eller lathet – pengar som du kunde använt till något mycket roligare.

Dessutom kan du få en betalningsanmärkning vid utebliven betalning som kan gå till inkasso eller Kronofogden. Det kan i sin tur föra till att du inte beviljas lån, kreditkort, hyreskontrakt och liknande på grund av din betalningsanmärkning.

Välj rätt kreditkort

Om du väljer ett kreditkort som passar bra efter dina behov kan du också spara mycket pengar. Välj ett kreditkort utan årsavgift som har låga räntor och erbjuder bonus eller rabattsystem. Var även noggrann med att betala tillbaka alla krediter inom den räntefria perioden – då kostar det dig inget att använda krediterna och du får dessutom förmåner eller pengar tillbaka.

Många kreditkort har särskilda nischer som kan ge dig många fördelar vid resor, golf eller liknande när kreditkortet används. Så om du reser ofta så lönar det sig att betala med kreditkortet, då det ingår en reseförsäkring om du betalar din resa till en viss procentandel (oftast över 50 eller 75 %) med kreditkortet.

Du kan få en enkel översikt över vilka kreditkort som erbjuder vad, i vårt kreditkort-test.

Regelbundet sparande

Genom att lägga undan en viss summa pengar varje månad, får du inte bara en rutin med att spara pengar, men du skapar även en egen buffert. Genom att ha en buffert har du möjlighet att betala oförutsedda utgifter utan att behöva ta ett lån. Eller så kan du använda din buffert till en resa, boende, egenkapital eller något du önskar dig. Är det lite knapert en månad? Lägg undan en hundralapp eller femtiolapp – då har du fortfarande sparat något. Något är alltid bättre än inget.

Du bör också rensa upp i dina utgifter, behöver du till exempel alla dina abonnemang? Eller kan du spara några slantar genom att säga upp några? Använd alltid autogiro och e-faktura för att slippa aviavgifter. Utnyttja rabatter, köp på second hand, skaffa betalningsappar, handla mat när du inte är hungrig eller ta cykeln istället för bilen när du ska till jobbet. Då har du plötsligt börjat leva betydligt mer ekonomiskt.

50/30/20-regeln

Om du delar in din ekonomi utefter 50/30/20-regeln, så kan du bryta ner din budget i tre olika kategorier på 50 %, 30 % och 20 %.

Fasta utgifter utgör 50 % av din budget såsom hyra, ström mm, 30 % går till rörliga livsstilskostnader såsom t.ex. mobiltelefon, internet, nöje med mera och återstående 20 % ska täcka kostnader för skulder, framtida mål såsom sparande, resor, pension osv. På så sätt får du mer kontroll på vilka pengar som går till vad och hur mycket som faktiskt går åt.

Har du koll på din ekonomi?