Tips för att spara ihop till kontant­insatsen

Att köpa sin första lägenhet är en stor dröm för många. Men, det kan ta lång tid och vara svårt att spara ihop till kontantinsatsen. Särskilt om du ska köpa en bostad i en av Sveriges största städer. I denna artikel ska vi därför ge dig tips på hur du kan spara till kontantinsatsen.

Publicerat: 12.05.2020

Om du beviljas ett bolån kan du maximalt få 85 % av din blivande bostads värde i lån, vilket betyder att du själv måste lägga ut pengar för de resterande 15 % för kontantinsatsen. Vill du exempelvis köpa en lägenhet i Stockholm betyder det att din egenandel motsvarar ett värde på över en 450 000 kronor. Lyckligtvis är inte alla kontantinsatser lika höga – men det krävs alltid en kontantinsats för att beviljas ett bolån.

Det första som du tänker på när du behöver pengar är kanske att sälja saker som du inte använder, men det finns även andra sätt. Nedan följer några förslag på hur du kan spara till kontantinsatsen – utan att behöva sälja ägodelar.

1. Gå över din ekonomi

Många bäckar små blir till en å – många små avgifter blir i längden stora avgifter. Är bostadsköpet något du verkligen strävar efter får du försöka dra ned på onödiga kostnader såsom fika, bio, kläder, restaurangbesök, onödiga abonnemang och så vidare. Räkna ihop vad du lägger ner på dessa typer av avgifter under en månad och försök sedan att lägga undan motsvarande summa på ett sparkonto. Vipps – så har du börjat spara bara genom att inte förbruka.

Kanske betalar du ofta med kreditkortet? Då kan du sätta dig själv i stor fara för att behöva återbetala stora summor om du inte betalar i tid – men ett kreditkort ger dig även möjlighet att spara pengar. Med vissa kreditkort kan du nämligen få cashback, som medför att du faktiskt tjänar på att använda ditt kreditkort. Detta förutsätter självklart att alla krediterna betalas tillbaka inom den räntefria perioden och att ditt kreditkort faktiskt erbjuder cashback som bonus.

Känner du dig själv väl och vet att du är duktig på att hålla reda på krediterna – så kan detta vara ett bra sätt att tjäna lite extraslantar. Se även till att ditt kreditkort har få avgifter – då många kreditkort nämligen nästan är helt gratis i drift.

Alla fakturor som du kan ändra till autogiro bör ställas om – så sparar du pengar på den uteblivande aviavgiften. Aviavgifterna är onödiga månadsavgifter som du enkelt kan slippa att betala, genom att använda e-faktura istället för att få hem en pappersfaktura.

Gör en ordentlig budget som du försöker att hålla dig till. Samla alla dina nuvarande lån och försäkringar – så kommer även dina månadskostnader att minska då räntorna och avgifterna minskar. Kanske upptäcker du att du borde byta långivare, kreditgivare eller försäkring till någon med bättre erbjudanden? Då kan du också spara en hel del pengar.

2. Börja spara tidigt och spara i fonder

En kontantinsats är kanske inte det roligaste att spara till, men det är mycket lönsamt att börja spara till den tidigt. Försök exempelvis att jobba extra när du studerar – detta kan föra till en extra tusenlapp som du kan spara i månaden. Dessutom förbättrar du dina egna ekonomiska förutsättningar när du är student.

Försök alltid att betala av alla lånade krediter eller lån så att räntorna försvinner. Kanske du borde jobba extra under en period eller försök sälja av saker du inte använder – för det är alltid bättre att använda sina egna pengar till en kontantinsats än att ta ett privatlån för detta.

Att investera i fonder kan hjälpa dig med sparandet, trotts att detta kanske är något som skrämmer många – på grund av okunskap. Men fonder är något som alltid har bevisats att växa under längre perioder – även om det ibland kan svaja på börsen. Investera därför i fonder som du tycker är intressanta och prova dig fram. Vem vet, kanske detta är den enklaste vägen för dig att spara ihop till kontantinsatsen?

3. I värsta fall – ta ett privatlån

Om du behöver pengar till en kontantinsats snabbare än vad du klarar av att spara till – så är det möjligt att ta ett privatlån. Detta är dock inte något vi rekommenderar då det tillkommer ränta på privatlån som gör att du i längden kommer att förlora pengar på att ta ett privatlån som kontantinsats.

Om det rör sig om en mindre summa pengar – så kan det vara frestande att ta ett snabblån. Detta rekommenderar vi inte. Som namnet lyder så är ett snabblån endast till för att kunna finansiera något under en kort period och sedan återbetala lånet snabbt. Snabblånet har dessutom både högre ränta och betydligt kortare återbetalningstid än vad ett privatlån har. Detta kommer endast att föra till högre avgifter för dig – som du med största sannolikhet borde undvika om du är i en situation som gör att du känner att du måste ta ett lån för att kunna ha råd med kontantinsatsen.

4. Använd en medlånstagare eller borgensman

När du har lyckats lägga ihop tillräckligt med pengar till en kontantinsats och är på jakt efter en lägenhet, så ökar chanserna till ett högre bolånebelopp med en lägre ränta om ni är flera låntagare på lånet. Du själv kan stå som huvudlåntagare, men kan ha med en medlånstagare för att förbättra dina förutsättningar för det slutgiltiga lånet.
Har du en borgensman kan du dessutom få hjälp att återbetala lånet om du själv inte har möjlighet. En borgensman ska därför alltid ha utrymme i sin egen ekonomi för att kunna betala av låntagarens lån.

Vanligtvis är det föräldrar som är borgensmän för sina barn, men det kan också vara en sambo som hjälper till. Då kan du få bättre möjligheter att köpa en bostad som är kostar lite mer och är i ett bättre skick, än om du står ensam på lånet.

Vi hoppas att våra tips kan hjälpa dig med sparandet till kontantinsatsen – lycka till!

Hur sparade du ihop till kontantinsatsen?