Vad är en kreditgräns?
En kreditgräns är benämningen av hur mycket pengar du maximalt kan få tillgång hos en kreditgivare. Kreditgränsen varierar från kreditkort till kreditkort, men också utifrån din kreditvärdighet.
Publicerat: 13.02.2020
Det finns flera hundra olika kreditkort i Sverige och varje kreditutgivare bestämmer sitt eget kreditkorts kreditgräns. Många kreditutgivare erbjuder kreditgränser på 100 000 kronor, men det finns även kreditutgivare som erbjuder både lägre och högre summor.
Exempelvis erbjuder SAS Amex Premium en kreditgräns på upp till 1 500 000 kronor, medan Preem Mastercard endast har en kreditgräns på 50 000 kronor.
Kreditvärdigheten avgör din kreditgräns
Även om banken har bestämt kreditgränserna betyder det nödvändigtvis inte att kunden beviljas den maximala kreditgränsen när de ansöker om ett kreditkort – om ansökanden överhuvudtaget beviljas. Kreditgränsen bestäms bland annat av din lön och din totala kreditvärdighet.
Kreditvärdigheten beräknas med hjälp av kalkyler och modeller som baserar din kreditvärdighet genom att titta på din individuella återbetalningsförmåga till kreditutgivaren. Det är kreditupplysningsföretag såsom Upplysningscentralen, Creditsafe, Bisnode eller liknande, som räknar ut kreditvärdigheten åt kreditgivarna.
Kreditgivarna vill veta om allt som kan påverka din ekonomi såsom civilstånd, deklarerad inkomst under de senaste åren, tidigare kreditupplysningar, befintliga krediter och lån, betalningsanmärkningar och så vidare.
Kreditgränsen kan förhindra framtida lån
De flesta bankerna i Sverige ger ut bolån enligt en modell som beräknas på din årsinkomst x 5 (i vissa tillfällen maximal årsinkomst x 6,5). Det betyder att om du tjänar 500 000 om året så kan du beviljas ett bolån på 2,5 miljoner. Studielån, övriga lån och kreditvärdighet spelar också en roll för ditt slutgiltiga bolån.
Så var noggrann med att se över din ekonomi och om du har oanvända krediter du inte behöver, då bör du försöka bli av med dem då de kan försämra ditt slutgiltiga bolån.
Så ändrar du kreditgränsen
Om du behöver mer krediter än vad du har blivit beviljad, kan du kontakta kreditgivaren och ansöka om en höjd kreditgräns. Om du precis har fått kreditkortet, kan det hända att din ansökan nekas då kreditgränsen är baserad på din nuvarande kreditvärdighet. Men om du däremot väntar i några månader och visar kreditgivaren att du är pålitlig och kan betala dina fakturor i tid, är det större chans för dig att du beviljas en högre kreditgräns.
Om du spenderar mer krediter än vad du kan återbetala eller inte önskar att kreditgränsen ska stå i vägen för dina framtida lån, kan kreditgränsen även sänkas – antingen genom att kontakta kundservice eller att göra det själv på nätet.
Det kan vara smart att definiera hur stort behov du har för krediter innan du ändrar din kreditgräns. Du har vanligtvis en räntefri period på dina krediter mellan 30–60 dagar beroende på vilket kreditkort du har, men du kan naturligtvis också återbetala det utestående kreditbeloppet för fakturaförfall för att bli av med krediterna.