Foto: Revolut

Vad är Revolut?

En mobilapp, ett debetkort, e-kort eller en finansiell tjänst? Och vad är egentligen skillnaden mellan ett kreditkort och ett Revolut-kort?

Publicerad: 09.12.2019

Revolut
  • Brittiskt fintech företag som lanserades i juli 2015 av Vlad Yatsenko och Nikolay Storonsky
  • Revolut är en finansiell tjänst som erbjuder betalkort och banktjänster, samt gör det möjligt att växla mellan olika valutor genom Revolut-appen utan extra kostnad
  • Ger fria valutatransaktioner upp till 50 000 kronor, samt erbjuder tre typer av betalkort som ger olika förmåner
  • Är idag ett globalt förtag med över 9 miljoner kunder runt om i världen

Svaret är enkelt, ett Revolut-kort är en kombination av samtliga övre påståenden!

Revolut ett brittiskt fintech företag som lanserades i juli 2015 med målet att bygga världens första verkligt globala bank. Revolut är idag en finansiell tjänst som erbjuder betalkort och banktjänster, samt ger kunderna möjlighet att växla mellan olika valutor genom Revolut-appen, till bankernas interna växlingskurs utan dolda valutapåslag eller avgifter. Du undviker på sätt många av de vanliga avgifterna som tillkommer när du använder ett kreditkort.

Många tror att ett Revolut-kort är ett vanligt kreditkort, men så är inte fallet. Med ett kreditkort så betalar du med krediter, alltså pengar som inte är dina. Medan du med Revolut-kortet betalar med dina egna pengar i en vald valuta som du justerar genom en app. Det vill säga att Revolut-kortet egentligen är ett helt vanligt debetkort som du kan styra genom att använda Revolut-appen – och att Revolut-kortet har fler förmåner samt färre avgifter än vanliga debetkort och kreditkort.

Revolut erbjuder alla kunder gratis kontantuttag utomlands och tar heller inget valutapåslag. Det vill säga att kortet är mycket lämpligt att använda vid utlandsbruk för att slippa onödiga extrakostnader. Däremot så tar kortet en växlingsavgift under helger på 0,5 % – men det är fortfarande en mycket lägre avgift än vad växlingspåslaget är för ordinära kreditkort. Vid överförande av summor över 50 000 kronor tillkommer en avgift på 0,5 % av summan du ska överföra.

Ha konton i olika valutor

Revolut-kortet kan, såsom ett kreditkort, användas över hela världen och du kan göra fria valutatransaktioner upp till 50 000 kronor. Med ett Revolut-kort kan du genom mobilappen växla in dina egna pengar i hela 150 olika valutor när du ska handla utomlands utan att det tillkommer några avgifter.

Revolut-kortet underlättar för dig som ofta är utomlands, då du enkelt kan växla mellan olika valutor genom appen när du ska betala. Du kan ha olika konton i olika valutor – för att sedan betala från det konto som har samma valuta som det landet har som du befinner dig i, därför undviker du alla extraavgifterna som tillkommer om du skulle använda ett vanligt kreditkort. Ett kreditkort skulle i detta fallet ge dig ett valutapåslag, vilket du slipper med Revolut-kortet.

Dessutom försvinner många andra avgifter som tillkommer med kreditkort såsom uttagsavgifter, räntor och liknande. Om du betalar med ett kreditkort utomlands, så adderas i nästan alla tillfällen en valutaväxlingsavgift när du växlar in pengar till en ny valuta, eller uttagsavgift för pengar som du tar ut i en bankomat.

Spärra själv ditt eget kort

Skulle du förlora eller bli bestulen ditt Revolut-kort, så kan du enkelt spärra det via appen – utan att behöva få någon extrahjälp från kundservice. Sedan kan Revolut skicka ut ett helt nytt kort till dig eller så kan du enkelt låsa upp spärren om du skulle hitta ditt kort. Dessutom kan du platsbasera ditt kort, vilket betyder att om kortet används någonstans där det inte är registrerat blockeras betalningarna och du kommer att meddelas att kortet har blivit använt.

Särskilda erbjudanden

Revolut samarbetar med flera olika branscher, såsom restauranter, underhållning, shopping m.m. vilket ger Revolut-kunder mellan 10–30 % rabatt när de betalar med Revolut-kortet. För var tionde köp du genomför med kortet får du därför en cashback eller rabatterbjudande, så håll koll på din erbjudandemätare för att se hur långt du har kvar till ett frestande erbjudande. Detta gäller för samtliga korttyper hos Revolut och erbjudandet varierar från gång till gång och finns just nu endast tillgängligt för brittiska kunder. Men liknande erbjudanden kommer lanseras för Nordiska kunder under 2020.

I appen finns det en inbyggd budgethantering som kan hjälpa dig att skapa en budget inom olika kategorier, du kan även spara växel genom att avrunda varje krona vid kortbetalning. Dessutom får du kvitton för alla köp som genomförts. Tänk också på att du kan föra över pengar till vänner med utländska konton utan någon kostnad, lika enkelt som om du skulle swisha en vän i Sverige. Inom kort kommer Revolut även att lanseras i USA, Canada och Japan.

LÄS OCKSÅ:

Vad är cashback?

Standard, Premium och Metal

Idag har Revolut över 9 miljoner kunder över hela världen och kan ge dig som kund många olika förmåner beroende på vilket kort du har – och du kan välja bland Standard, Premium eller Metal. I appen kan du även se alla dina transaktioner, en summering på hur mycket du har spenderat och hur valutakurserna ser ut.

Ett Revolut-kort skiljer sig alltså från ett kreditkort genom att du betalar med dina egna pengar i en konverterad valuta styrda av en mobilapp istället för att betala med lånade krediter, som också är helt kostnadsfritt. Revolut-kortet ger dig fria kontantuttag mellan 2000–6000 beroende på vilken korttyp du har, samt kostnadsfria valutaväxlingar upp till 50 000 kronor. Läs mer om korten nedan.

Revolut Standard

Revolut Standard – 0 kr/månad

Det mest populära Revolut-kortet är det kostnadsfria Standard-kortet. I detta abonnemang ingår bland annat ett brittiskt bankkonto, ett Euro IBAN-konto, avgiftsfria kontantuttag upp till 2000 kronor, sjukförsäkring virtuella kort för engångsbruk m.m. Vid uttag över 2000 kronor tillkommer en avgift på 2 % av uttagssumman.

Krav: Kunden är minst 18 år

Revolut Premium

Revolut Premium – 76,99 kr/månad

I detta abonnemang ingår ett brittiskt bankkonto, ett Euro IBAN-konto, försäkring vid försenat bagage eller flyg, LoungeKey Pass-åtkomst, avgiftsfria kontantuttag upp till 4000 kronor, sjukförsäkring, virtuella kort för engångsbruk m.m.

Krav: Kunden är minst 18 år

Revolut Metal

Revolut Metal – 139,99 kr/månad

I ett Metal-kort ingår alla fördelar som i ett Premium-kort men även får även 0,1–1 % i cashback på alla köp beroende på om du handlar inom eller utanför Europa. Dessutom får du tillgång till Concierge-tjänster, gratis kontantuttag upp till 6000 kronor, ett kostnadsfritt besök på ditt LoungeKey Pass m.m.

Krav: Kunden är minst 18 år

Vad tycker du om Revolut-kortet?