De vanligaste frågorna om lån och kreditkort

De vanligaste frågorna om lån och kreditkort

Det är inte alltid så lätt att hålla koll på alla termer och begrepp. Därför har vi samlat de vanligaste frågorna inom lån, kreditkort och ekonomi. Är det en fråga vi inte har svarat på – så får du gärna kontakta oss.

Frågor och svar om privatlån

Vad är ett privatlån och vad ska du ha lånet till?

Ett privatlån eller blancolån som det också kallas, är ett lån som kan tas utan säkerhet. Vanligtvis erbjuder privatlån lånebelopp mellan 50-600 000 kronor och du behöver heller inte uppge vad lånet ska användas till i din låneansökan. Ett privatlån tas av många olika anledningar, vissa låntagare ska renovera ett badrum, vill resa, finansiera bröllop eller tar privatlånet för att betala av en akut utgift. I sådana tillfällen passar privatlånet ypperligt.

Hur lång återbetalningstid har privatlån?

Det varierar från långivare till långivare, men vanligtvis kan låntagaren få en återbetalningstid som är upp till 15 år. Återbetalningstiden kan kunden som oftast bestämma själv men baseras även utifrån kundens ekonomiska förutsättningar.

Hur avgörs den individuella räntan?

De flesta långivare utför en kreditupplysning på sina kunder för att få en översikt över hur kundens ekonomi och livssituation ser ut för att kunna ge en rättvis ränta och lånebelopp. Detta görs vanligtvis av företag som Upplysningscentralen, Bisnode eller Creditsafe.

Kostar det något att ansöka om lån?

Nej, vanligtvis kostar det inget att ansöka om ett privatlån. Dock tillkommer det oftast en uppläggningsavgift för högre lånebelopp. Den avgift är olika från långivare till långivare men den brukar ligga på 0-500 kronor.

Vad är skillnaden mellan ett privatlån och ett snabblån?

Skillnaden mellan ett privatlån och ett snabblån är lånens återbetalningstid, lånebelopp och ränta. Ett snabblån är mindre privatlån med kortare återbetalningstid än ett vanligt privatlån och har en högre ränta på lånet. Det finns många olika namn för ett snabblån, såsom mikrolån, smålån eller sms-lån – men lånen har i stort sett samma förutsättningar och behöver ingen säkerhet för att beviljas.

Stort eller litet lån?

Ett stort lån kan vara skrämmande i sig, men i många situationer lönar det sig faktiskt att ha ett större lån än många små. Större lån har oftast en lägre ränta och en längre återbetalningstid än vad mindre lån har. Dock medför en länge återbetalningstid fler betalningstillfällen som gör att den totala lånesumman blir dyrare ju längre återbetalningstid du har, försök därför att betala av ditt lån så fort du kan. Du kan även samla alla dina mindre lån och göra om dem till ett stort för att på så sätt minska dina månadsutgifter. Många mindre lån ger nämligen fler avgifter som kan vara svårt att hålla reda på, därför bör du göra om dina mindre lån till ett samlingslån och får på så sätt en bättre översikt över din ekonomi.

Kan man ha en medlånstagare på ett privatlån?

Ja, du kan ha en medlånstagare på ditt privatlån. Detta ökar även dina chanser till ett högre lånebelopp och lägre ränta. Vissa långivare kräver även att man är flera låntagare på lånebelopp över en särskild summa.

Vad är ett samlingslån?

Ett samlingslån eller refinansieringslån – är ett lån som samlar alla dina obetalda lån och krediter i ett stort lån så att du får en bättre ränta, längre återbetalningstid och en enklare översikt över din ekonomi. Det lönar sig i stort sett alltid att samla sina lån, oavsett vilken ekonomisk situation man är i.

Behöver jag säkerhet för att privatlånet ska beviljas?

Nej, ett privatlån tas helt utan säkerhet.

Vad är skillnaden på nominell och effektiv ränta?

En nominell ränta är den rörliga ränta för ditt lån – alltså den kostnaden som du betalar till långivaren för att kunna ta lånet hos dem. Den effektiva räntan är totalkostnaden för räntan inklusive löpande avgifter, såsom aviavgifter, uppläggningsavgifter osv.

Vad är skillnaden på rak amortering och annuitet?

En rak amortering betyder att kunden alltid betalar samma månadsbelopp plus den tillkommande räntekostnaden får lånet. Räntekostnaden vid rak amortering sjunker varje månad då lånebeloppet minskar vilket medför till en lägre ränta. Vid ett annuitetslån betalar låntagare alltid samma månadskostnad för lånet – oavsett ränteförändring och liknande.

Kan jag höja mitt privatlån?

Många långivare erbjuder möjligheten att ansöka om förhöjt lån. Tänk på att dina chanser för ett förhöjt lån ökar om du ansöker om ett förhöjt lån efter att ha genomfört många korrekta inbetalningar till långivaren under en längre tidsperiod – då ser långivaren att du är en pålitlig kund. Ansöker du om ett förhöjt lån kort efter att du beviljats ett privatlån är chanserna små – då du som oftast för det maximala lånebelopp och ränta utefter dina nuvarande ekonomiska förutsättningar.

Vad blir lånets totala månadskostnad?

Du måste alltid betala ränta + avbetalning av lånet – och dessa kostnader varierar från kund till kund beroende på lånebelopp, återbetalningstid och långivare. Andra avgifter kan tillkomma vid utebliven betalning såsom påminnelseavgifter, aviavgifter, inkassoavgifter osv vilket givetvis medför till en ökad månadskostnad för lånet. Den totala månadskostnaden ska alltid upplysas om innan du godkänner ditt låneavtal.

Vad är UC?

UC står för Upplysningscentralen. Upplysningscentralen gör kreditupplysningar på potentiella kunder som ska ta ett lån hos en bank för att banken ska kunna se om kunden har en god återbetalningsförmåga. Vid varje kreditupplysning som utförs av UC så kommer din låneansökan att registreras i deras system. Det betyder att alla långivare kan se hur många gånger du har ansökt och nekats lån. Ju fler gånger du har nekats lån, desto mindre är dina chanser att beviljas lån eller få ett bra låneerbjudande. Andra kreditupplysningsföretag som inte registrerar dina ansökningar om lån är exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

Vilka försäkringar finns för mitt privatlån?

Den absolut vanligaste försäkringen för ett lån är det så kallas Låneskyddet. Detta är en försäkring som hjälper låntagaren att återbetala lånets månadskostnader om låntagaren skulle bli sjukskriven, arbetslös eller avlida. Skulle den försäkrade avlida återbetalar de flesta låneskydd det kvarstående lånebeloppet till långivaren. Kraven för de allra flesta låneskydd är att låntagaren är mellan 18-65 år, har en fast inkomst och inte är sjuk/skadad vid tecknandet av låneskyddet.

Vilka krav ställs på låntagaren?

Många långivare vill att en potentiell låntagare ska vara över 18 år, medan andra kräver en ålder på 20 eller 23 år. Utöver det vill många långivare att låntagaren har en fast årsinkomst på ett särskilt belopp samt att låntagaren är folkbokförd i Sverige. Vanligtvis krävs ett mobilt bank-ID och att låntagaren är fri från betalningsanmärkningar. Alla långivare har olika krav, vissa har fler andra har färre.

Kan jag få ett lån om jag har betalnings­anmärkningar?

Det finns många lån du kan få även om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare, dessa långivare uppger ofta att de fokuserar på kundens nuvarande situation istället för historik – och att de tycker att det är skillnad på en liten betalningsanmärkning och en skuld hos Kronofogden. Detta stämmer ju givetvis, men tänk på att de långivare som ofta erbjuder lån till kunder med anmärkningar oftast har mycket höga avgifter eller räntor – vilket betyder att om du inte kan avbetala ditt lån kommer det att kosta dig dyrt bara i räntor och avgifter.

Vad är en betalningsfri månad?

En betalningsfri månad är en månad där du skjuter upp ditt låns månadsbetalning och betalar inte något på ditt lån under den betalningsfria månaden. Dock tillkommer fortfarande den betalningsfria månadens ränta och avgifter till lånets totalbelopp. Det vill säga att betalningsfria månader egentligen inte lönar sig i längden, då du endast skjuter upp din betalning. Många långivare erbjuder 2–3 betalningsfria månader/år så länge månaderna följer är efter varandra. För att kunna utnyttja en betalningsfri månad måste kunden ha haft ett visst antal korrekt inbetalda räkningar i rad beroende på långivare.

Vilket privatlån är bäst?

Få en översikt över marknadens bästa privatlån i vårt test.

Vilka slutsatser kan jag dra av detta?

Gör alltid research innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ta, på så sätt kan du spara en hel del pengar genom att undvika avgifter som tillkommer vid vissa lån som kan undvikas vid andra. Generellt sett lönar det sig alltid att ta ett större privatlån hos en känd långivare med tydlig information om tillkommande avgifter och räntor.

Dessutom lönar det sig i stort sett alltid att ta ett större lån än att ha flera små, då räntan blir lägre och du får möjlighet att få en längre återbetalningstid. Genom att ta ett större lån kan du även baka ihop alla mindre smålån och på så vis minskar många av de mindre lånens avgifter och räntan blir lägre. Du får även en bättre översikt på din ekonomi.

Frågor och svar om kredit­kort

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett kort som använder krediter som betalning istället för vanliga pengar. Månadens totala kreditsumma samlas på en faktura och betalas precis som en vanlig räkning. Krediter är egentligen lånade pengar som låntagaren måste återbetala inom en viss tidsperiod annars tillkommer det ränta på de obetalde krediterna. Kreditkort passar bra för dig som ofta reser, då många kreditkort erbjuder gratis reseförsäkringar och skyddar dig från bedrägeri och vid sjukdomstillfällen. Dessutom finns det många andra bra fördelar med kreditkort, såsom bonusar, rabattsystem och appar.

Vad är skillnaden mellan Visa och Mastercard?

Det är endast några få skillnader mellan Mastercard och Visa, och de flesta villkoren som är kopplade till ditt kort bestämmer kreditgivaren. Mastercard erbjuder något bättre valutakurser och accepteras på fler ställen runt om i världen. Visa tillåter inte att handlare tar ut en avgift när kortet används och tillåter heller inget minimibelopp för handlare vid kortköp. Basera inte ditt val av Mastercard eller Visa – utan undersök istället det kort du tycker ser lämpligast ut utefter dina förutsättningar.

Vilka försäkringar finns i mitt kreditkort?

Detta varierar beroende på vilket kreditkort du har. Vissa kreditkort såsom Bank Norwegian eller re:member erbjuder många försäkringar helt kostnadsfritt i sina kreditkort såsom exempelvis reseförsäkring, avbeställningsskydd och så vidare. Dock finns det många kreditkort som inte erbjuder några örsäkringar alls för sina kort. Är du osäker på vilka försäkringar ditt kreditkort erbjuder? Ta reda på det genom att kika Credi.se eller på kreditkortets egen hemsida.

Vilka kostnader uppkommer med kreditkort?

Följande avgifter kan tillkomma när du har ett kreditkort, alla avgifter förekommer dock inte i alla kreditkort utan det varierar beroende på vilket kreditkort du har. Ränta tillkommer för alla kreditkort, men det finns kreditkort som har väldigt låga avgifter i övrigt – medan andra har mycket höga avgifter.

  • Aviavgift: Kostnaden tillkommer då kunden väljer att använda sig av pappersfaktura (ca 30-40 kronor) istället för e-faktura (som oftast är gratis). Aviavgift heter egentligen för aviseringsavgift.
  • Ränta: Räntan är helt enkelt prislappen på vad det kostar för låntagaren att ha lånet/krediterna hos långivaren/kreditgivaren. Delbetalar du lån eller krediter – efter att den betalningsfria perioden har utlöpt – tillkommer en ränta på 10–25 % beroende på lån/kreditkort.
  • Uttagsavgift: Detta är en avgift som tillkommer när du tar ut pengar i bankomat med ditt kreditkort – vanligtvis kostar det 30–40 kronor.
  • Valutapåslag: Är avgiften som tillkommer för att växla in svensk valuta till en utländsk valuta och tillkommer för de flesta kort. Valutapåslaget brukar ligga på ca 1–3 % av köpbeloppet som betalas.
  • Årsavgift: Är en avgift som betalas en gång per år och är som en slags medlemsavgift för att kunna använda kreditkortet. Många kreditkort har ingen årsavgift medan andra har lite högre årsavgifter beroende på vad kreditkortet erbjuder.

Vad är UC?

UC står för Upplysningscentralen. Upplysningscentralen gör kreditupplysningar på potentiella kunder som ska ta ett lån hos en långivare och sker för att långivaren ska kunna avgöra om kunden har möjlighet att betala tillbaka sitt lånet.

Kan man få kreditkort utan UC?

Nej, man kan inte får kreditkort utan UC. Alla kreditgivare utför en kreditupplysning av sina kunder för att kunna utge en rättvis ränta samt räntefri period. Används inte UC som kreditupplysningsföretag – som alltid registrerar alla kreditupplysningar som genomförs – så kan företag använda mer diskreta företag såsom Bisnode eller Creditsafe. dessa registrerar inte antalet kreditupplysningar.

Hur avgörs mitt kreditbelopp?

Ditt kreditbelopp avgörs med hjälp av en kreditupplysning genom UC, Bisnode, Creditsafe eller liknande organisationer – de tittar på kunden ekonomiska förutsättningar avgör det lånebelopp samt vilken räntefri period som kunden kan få.

Vad är ränta?

Räntan är lånets prislapp – alltså vad det kostar för låntagaren att ha lånet hos en långivare varje månad. Räntan varierar från kund till kund, och bestäms utifrån långivarens ekonomiska situation, återbetalningstid, lånebelopp och hur stor risk det är för långivaren att ge ut lånet.

Vad är valuta­påslag?

Om du befinner dig utomlands och handlar med ditt kreditkort, så tillkommer en extrakostnad på 1–3 % av ditt köpbelopp som valutapåslag för nästan samtliga kreditkort. Avgiften tas för att betala för valutaomväxlingen. De få kreditkort som inte tar valutapåslag har som oftast andra utgifter såsom ränta eller avgift vid kontantuttag, något dyrare årsavgift eller en lägre maxkredit. Det vill säga att du alltid bör räkna med att en extrakostnad i någon typ av avgift kommer att tillföras när kortet används utomlands.

Vilka fördelar finns med ett kreditkort?

Vid oförutsedda utgifter eller krissituationer är kreditkort bra att ha då du kan «låna» pengar om det skulle vara nödvändigt i kritiska situationer. Kreditkortet är även en säkerhet att använda under semestern då krediterna är försäkrade om du skulle utsättas för bedrägeri och då får du med största sannolikhet dina pengar tillbaka. Många kreditkort erbjuder även försäkringar både till resa, under ditt utlandsuppehåll eller om du handlar på nätet. Du kan delbetala dina krediter om du vill och få en flexibel återbetalningstid.

Med många kreditkort får du bonus, rabatter, appar och förmåner när kreditkortet används. Appar som Wrapp eller Betalo samarbetar med många kreditkort och ger kunden tillgång till dessa förmåner.

Vad är skillnaden mellan ett debetkort och kreditkort?

Med ett vanligt debetkort betalar du med dina egna pengar, medan du – som namnet lyder – betalar med krediter med ett kreditkort. Det är den största skillnaden. Vid användningen av ett debetkort tillkommer ingen ränta, något som ett kreditkort alltid tar när så fort den betalningsfria perioden är slut. Med ett kreditkort finns det även möjlighet för delbetalning av större summor. Detta är inte möjligt med ett vanligt debetkort och debetkortet har heller inte kreditkortets kreditgräns – vilket gör kortägaren kan endast handla för det belopp som du har på kontot och inte låna några krediter.

Vilka kreditkort bör jag undvika?

Kreditkort med låga maxbelopp, dyra och dolda avgifter, höga räntor samt kort återbetalningstider bör undvikas. Många kreditkort som har få krav på sina kunder har i många tillfällen väldigt högra avgifter som tillkommer omgående om kunden inte kan betala tillbaka sitt lån/krediter.

Vilket kreditkort är bäst?

Få en översikt över marknadens bästa kreditkort i vårt kreditkortstest.

Vilka krav ställs på kortägaren?

De flesta kreditgivare vill att kortägaren ska vara minst 18 år, vara folkbokförd i Sverige under en viss period och vara helt fri från betalningsanmärkningar. Övriga krav kan tillkomma beroende på vilket kreditkort du önskar, såsom exempelvis minimilön.

Vad är ett betalskydd?

Ett betalskydd är en försäkring som betalar din skuld varje månad om du skulle bli sjukskriven eller arbetslös. Betalskyddet gäller även om kortägaren avlider och då betalas det kvarstående lånebeloppet tillbaka till kreditgivaren av betalskyddet. De flesta betalskydd gäller upp till 12 månader.

Har du fler frågor? Fråga oss i kommentarsfältet