Vad kostar ett kreditkort?

Kreditkortets kostnader beror främst på två faktorer, de kostnader som tillkommer till just ditt kreditkort samt hur du använder kreditkortet. I vissa tillfällen kan det faktiskt vara helt gratis att använda kreditkortet, medan det i andra situationer kan vara fruktansvärt dyrt.

Publicerad: 21.11.2019

Särskilda rättigheter, räntefria lån, försäkringar, rabatter och bonusar är några av fördelarna du får med ett kreditkort. Men vad kostar det egentligen att betala dessa fördelar?

Har du ett kreditkort utan årsavgift eller som inte tar någon avgift när kortet används, kommer det troligtvis inte att kosta dig något att använda kreditkortet. Men detta hör inte till normaliteten för kreditkort på den svenska marknaden, eftersom kostnaderna varierar beroende på vilket kreditkort du har.

Följande faktorer avgör primärt vad ditt kreditkort kostar:

  • Om du använder ditt kreditkort som ett lån
  • Om kortet tar en avgift när kortet används
  • Om du betalar för tilläggsprodukter

Med vissa kreditkort kan du faktiskt tjäna en del på att använda. Detta kommer vi att förklara längre ner i artikeln under «Kreditkort du tjänar på».

Om du använder kreditkortet som ett lån måste du betala ränta

Principen med krediter är att du inte använder dina egna pengar – men att du istället lånar pengarna från banken. Om din ansökan om kreditkort beviljas, kommer banken att ge dig en begränsad kreditgräns under en viss tidsperiod som är räntefri. När denna perioden är slut måste du börja betala ränta för krediterna. Kreditramen baseras på dina ekonomiska förutsättningar och varierar mellan 45–60 dagar.

De flesta kreditkort har en årlig ränta som ligger på runt 20–30 % och ju högre ränta du har, desto mer kostar det att skjuta upp kreditbetalningen. Den årlig räntan delas upp i månadsbetalningar och det vill säga att du betalar ungefär 1,5–2,5 % av kvarstående kreditbelopp för räntorna varje månad.

I slutändan är det lånebeloppet som avgör hur höga kostnader du får. Ju mer krediter du använder och ju längre tid du tar på dig att betala tillbaka dem – desto dyrare blir avgifterna. Banken kräver dessutom alltid ett minimibelopp på minst 100–400 kronor som du måste betala varje månad.

Har du 1000 kronor i kvarstående skuld kostar räntorna drygt 40 kronor med en nominell ränta på 22 %, om du betalar minst 250 kronor i månaden. Då är kreditbeloppet återbetalt inom fyra månader. För större summor kostar det naturligtvis mer. Vid krediter på mer än 50 000 kronor är det inte möjligt att delbetala beloppet på lika kort tid om du endast vill betala minimibeloppet/månad.

Betalar du så lite som möjligt varje månad under ett år, med en effektiv ränta på cirka 25 % – kommer krediterna att kosta dig runt 6000 kronor bara i räntor. Därför rekommenderar vi inte att använda kreditkortet som ett lån om du kan undvika det.

Vad avgifterna kostar

Som tidigare nämnt varierar kreditkortets kostnader från bank till bank. Hos vissa utgivare tillkommer det uttagsavgifter och avgifter för kontantuttag – antingen genom räntor eller en fast avgift, en procentandel av uttagssumman eller en kombination utav alla tre. Men du kan enkelt undvika avgiften för kontantuttag genom att endast betala med ditt kort.

En avgift som är väldigt svår att undvika är valutapåslaget, som tillkommer när du betalar med ditt kort i ett land med en annan valuta än ditt hemlands. Vanligtvis ligger valutapåslaget på 1,5–2,5 % av transaktionssumman. Det finns endast ett fåtal kreditkort i Sverige som inte har valutapåslag – och har de inte valutapåslag så tillkommer det vanligtvis en annan avgift på en motsvarande summa i exempelvis uttagsavgifter.

Det finns även ett fåtal kort som faktiskt kräver avgifter för vanlig handel, samt några kort som kräver årliga avgifter om du inte skulle använda ditt kreditkort under året. Vissa kreditkort har en årsavgift, medan andra är utan.

Credi.se rekommenderar att du undersöker vilka avgifter ditt kreditkort har och hur mycket du faktiskt tjänar på att ha kortet. Kanske du borde byta ut ditt kreditkort?

Tilläggsprodukterna kan kosta dig dyrt

Kreditkort som har en inkluderad reseförsäkring erbjuder vanligtvis försäkringen utan kostnad, så länge du betalar en viss procentandel av resan med kreditkortet. Denna ligger oftast på 50–75 %.

Utöver detta erbjuder många kreditkort även tilläggsprodukter såsom hyrbilsförsäkring, köpförsäkring, försäkring mot ID-kapning och liknande försäkringar som du kan lägga till mot en extrakostnad varje månad eller årligen.

Tilläggsprodukterna varierar från kort till kort, och det är långt ifrån alla kort som en mängd av förmåner. För att ta reda på vilka förmåner du får av ditt kreditkort kan du gå in på Credis jämförelse av kreditkort.

Kreditkort du tjänar på

Som vi nämnde inledningsvis så måste inte ett kreditkort kosta något extra – och du kan faktiskt tjäna på att använda kreditkort istället för debetkort. Men det förutsätter att du använder kortet korrekt och att kortet har fördelar som ger dig cashback, rabatter eller tillgång till ett bonussystem.

Vissa kreditkort ger exempelvis bonus varje gång du betalar med kortet, och kort från exempelvis Bank Norwegian och SAS ger flygbonus när du handlar med ditt kort – som du sedan kan använda när du ska köpa nya flygbiljetter.

Men också bonussystemen eller poängsystemen är olika från kort till kort, och det kan variera huruvida bonusen betalas ut som pengar till ditt konto, om din faktura får rabatt eller om poängen överförs till andra fördelar.

Vet du vilka avgifter ditt kreditkort har?