Så får du ordning på semesterns kreditskulder
Många banker uppmanar sina kunder att använda sitt kreditkort både när de bokar sin semester men även under semesteruppehållet. Men hur ska du gå till väga för att betala av dina skulder om du har förlorat översikten?
Publicerad: 16.10.2019 | Uppdaterad: 12.02.2020
Ja, i de flesta tillfällen lönar sig att använda sitt kreditkort när du befinner dig utomlands eller ska boka din semester. Många kreditkort erbjuder en inkluderad reseförsäkring med ytterligare försäkringar – om du har betalat en större del av din resa med ditt kreditkort. Om du beställer din resa tidigt sparar du även pengar på det.
– Resorna är oftast billigare ju tidigare du beställer dem och många har helt enkelt inte råd att betala innan de har fått sin semesterersättning. Men det är nog en hel del som även använder kreditkortet av andra orsaker. Du får exempelvis tillgång till försäkringar som skyddar dig om du skulle råka ut för något under din semester. Utöver det erbjuder många kreditkort andra typer av ersättningar om du betalar en större del av din resa med kreditkortet, säger Cecilie Tvetenstrand som konsumentekonom i Danske Bank.
Hon berättar att det är viktigt att ha kontroll över sin ekonomi just när man använder kreditkortet, då du använder pengar som tekniskt sett inte är dina – och att du måste betala tillbaka dem innan den räntefria perioden är slut.
– Betalar du inte tillbaka dina krediter inom 30–45 dagar så påförs en ränta på dina krediter.
Den årliga effektiva räntan på kreditkort varierar mellan 20–30 % beroende på leverantör du har.
En semester med kreditkort kan bli dyrt
En effektiv ränta innebär att du för varje dag som har passerat efter att den räntefria perioden är slut, måste kortägaren betala ränta på det kvarstående kreditbeloppet. Om du endast betalar det fasta minimibeloppet, så stiger månadsbeloppet som du måste betala fort.
Om du har spenderat 25 000 kronor på flygbiljetter, hotell och uppehåll när du är på semester och du endast har betalat 5000 kronor av 25 000 kronor, kommer du att få en annan ränta på det resterande 20 000 kronorna efter den räntefria perioden. Detta medför att dina utgifter för resan kommer bli betydligt högre än vad de hade varit om du hade betalat tillbaka hela kreditbeloppet under den räntefria perioden. Återbetala därför alltid av så mycket som du kan av dina krediter under den räntefria perioden.
Så får du kontroll på din kreditkortskuld
Tverenstrand i Danske Bank rekommenderar att kunderna gör en översiktlig betalningsplan för alla utgifter för att få bättre översikt och kontroll på sin ekonomi.
– Gå igenom kontoutskrifter och se vilka utgifter du kan minska eller undvika helt. Har du abonnemang, försäkringar eller strömtjänster du inte riktigt har koll på? Vet du vilken ränta du har på ditt bolån? Kolla upp detta och rensa i dina utgifter. Gör en ordentlig budget och matplan. Ju duktigare du är att hålla dig till budgeten, desto fortare går det att betala ner din skuld. Om du inte klarar av att betala av hela din skuld, försök då att betala av så mycket som möjligt, säger Tverenstrand.
Svårt att betala tillbaka?
Tverenstrand rekommenderar först och främst att konsumenter inte ska se på kreditkortet som ett kortsiktigt lån. Använd inte mer krediter än vad du har möjlighet att återbetala, så att du kan överföra dina egna pengar till kreditskulden när du har kommit hem från din semester.
– När räntan påbörjas ökar månadsbeloppen omgående. Betala in så mycket som möjligt av din skuld så fort du kan. Använd endast kreditkortet till vad det är till för: en kortsiktig lösning.
Flera rättigheter och fördelar
Konsumentekonomin bekräftar att det finns många positiva sidor med att använda kreditkort, men att det mest lönsamma sätt är att använda det på är för att få tillgång till fördelar och rabatterbjudanden, och att inte använda kortet som ett lån.
– Du har ett starkt konsumentskydd om du skulle utsättas för bedrägeri. Utöver det erbjuder många kreditkort försäkringar genom kreditkortet om du betalar minst 50 % av din semester med ditt kreditkort. Men försäkringarna är olika för alla kreditkort, så kom ihåg att ha extra koll på vad just ditt kreditkort täcker – för det är alltid bra att ta med sig kreditkortet under semestern.