Fem saker du bör veta om kontantuttag utomlands
Det kan finnas stora risker när du ska ta ut kontanter i utlandet. Då kan det tillkomma både avgifter och andra överraskningar som du helst vill undvika. I följande fem punkter har vi samlat in information om kontantuttag som de flesta kortägare inte vet om – något som i slutändan kan kosta dig stora summor som du hade kunnat lägga på annat.
Publicerad: 24.09.2019 | Uppdaterad: 12.02.2020
1. Nästan alla kreditkort har skyhöga uttagsavgifter
De flesta kunderna tänker inte över att även de mest populära bankerna i Sverige tar en uttagsavgift på 30-45 kronor/uttag eller så tas en viss procent av uttagssumman som uttagsavgift. Under en genomsnittlig resa förlorar många turister hundratals kronor på sådana utgifter – som går direkt till banken. Däremot finns det kreditkort exempelvis Komplett som ger kunderna avgiftsfria uttag utomlands, men då tillkommer en ränta på uttaget från uttagsdagen – vilket givetvis inte lönar sig i längden.
Det är endast ett undantag av alla kreditkort som Credi har upptäckt, som inte tar någon form utav uttagsavgift eller ränta – och det är Bank Norwegian Visa. Ett mycket unikt kort, utan årsavgift och en kreditgräns på 100 000 kronor som Credi även har korat till det bästa resekortet i Skandinavien.
2. Visa och Mastercard som bestämma valutakursen
Vi får ofta respons från kunder som tror att vissa banker beräknar skyhöga valutakurser vid kontantuttag utomlands. Detta stämmer inte. Det är Visa och Mastercard som bestämmer valutakursen och den baseras på kursen som framförhandlas vid de olika bankförbindelserna. Med andra ord så spelar det inte så stor roll vilket kort du använder när det kommer till valutakursen. Dessutom har Visa och Mastercard nästen helt identiska kurser.
Det man bör tänka på är att nästan alla kreditkort och debetkort har ett valutapåslag. Vanligtvis ligger denna på 1,75 % hos de flesta bankerna, men det finns vissa undantag där procenten är något högre som exempelvis Shell Mastercard, eller något lägre som ICA Bankkort Plus. Skillnaderna är små och valutapåslaget tillkommer oavsett vilket kort du har. Kreditkort som inte tar valutapåslag är Santander Mitt Kort +, Klarna Visa, Collector Bank Easyliving och FOREX Visa. Dock tillkommer avgift vid kontantuttag för dessa kort. Betalkort som är fria från valutapåslag är Rebilla-kortet, Revolutkortet och P.F.C-kortet.