Guide: Hur fungerar kontantuttagen i minibanker utomlands?
Credi har samlat in information om kontantuttag i 22 länder för att underlätta för dig när du reser utomlands.
Publicerad: 14.10.2019 | Uppdaterad: 28.02.2020
I många länder accepteras både debetkort och kreditkort som betalningsalternativ, men det finns en hel del ställen som endast tar kontanter – oavsett om det är restaurant eller en taxifirma. Vi har tidigare skrivit om att man borde hålla sig till vissa regler när man ska ta ut pengar och befinner sig utomlands, men varierar det mycket från land till land?
Även om du använder ett kreditkort utan uttagsavgift när du ska ta ut pengar utomlands – är det många minibanker som fortfarande tar en engångsavgift för att tjäna pengar på uttaget. Teoretiskt sett ska du få besked om det tillkommer en extraavgift av minibanken och du ska kunna avbryta transaktionen om du önskar det, men så är inte alltid fallet.
De flesta minibankerna i Europa som ägs av auktoriserade banker – kräver ingen uttagsavgift, men vissa privata aktörer kan kräva en extraavgift när du tar ut pengar hos dem.
Men det finns också länder som tar avgifter i samtliga minibanker och då är det svårt att undvika att slippa betala extra. I denna artikel kartlägger vi några av världens mest populära resmål för att förbereda dig så mycket som möjligt inför din resa. Många beckar små blir till en å, och du kan spara mycket pengar på att vara extra förberedd på hur det ser ut med uttagsavgiften i just det landet som du besöker.
Väljer du fel valuta kan det kosta dig dyrt
Översikt: Såhär mycket kostar det att ta ut pengar utomlands
Kontantuttag i Argentina
Landets valuta: Argentinsk pesos (ARS)
I Argentina kan du få en del uttagsutgifter
I Argentina måste man betala för kontantuttag överallt och summan för uttagen varierar mellan 280–390 pesos/uttag. Maxbeloppet för uttag är runt 4000–5000 pesos. Därför rekommenderar vi att du tar ut så mycket som möjligt varje gång du ska ta ut pengar, så undviker du att avgifterna hopar sig. Försök istället att använda ditt kontokort eller kreditkort när du befinner dig i Argentina. På så sätt kommer du att spara en hel del pengar som du kan lägga på annat.
Kontantuttag i Belgien
Landets valuta: Euro (EUR)
I Belgien kan du stort sett undvika uttagsavgifter
De flesta minibankerna i Belgien styrs av banker – som oftast inte tar avgifter för kontantuttag. Undvik minibanker som inte är bundna till en större bank då de oftast kräver en avgift för uttaget. Det som är anmärkningsvärt för minibanker som tar uttagsavgift är att de befinner sig inomhus och ofta anknutna till bankfilialer. Oftast är dessa minibanker stängda mellan midnatt och klockan 06.00 men det finns självklart undantag.
Kontantuttag i Brasilien
Landets valuta: Brasiliansk real (BRL)
I Brasilien måste du inte betala uttagsavgift
I Brasilien är det väldigt vanligt att använda kort och särskilt kreditkort. Därför accepteras kreditkort i stort sett i hela Brasilien, allt från restauranter till butiker och turistattraktioner.
Minibankerna i Brasilien har uttagsgränser mellan 500–1000 real (cirka 1300–2500 kronor). Anledningen till detta är för att begränsa rån och rånförsök. Du bör därför undvika att gå med stora summor med kontanter när du är i Brasilien.
Kontantuttag i Bulgarien
Landets valuta: Bulgarisk lev (BGN)
I Bulgarien kan du undvika uttagsavgifter
Några minibanker i Bulgarien tar avgifter vid kontantuttag, andra gör det inte. Ska du ta ut pengar i Bulgarien bör du ta ut pengar i minibanker som ägs av faktiska banker. Minibanker som inte är bundna till en större bank tar oftast en avgift. Undviker du dessa minibanker, undviker du även uttagsavgifterna.
Kontantuttag i Danmark
Landets valuta: Danske kroner (DKK)
Det kostar inget extra att ta ut pengar i Danmark
I Danmark har man ungefär lika stort behov för kontanter som i Sverige. De flesta organisationer och förtag accepterar kort, men behöver du ta ut pengar är i de flesta fall helt gratis. Tidigare var det svårt att betala med andra kort än Dankortet i landet, men det har som tur är ändrat sig.
Kontantuttag i Filipinerna
Landets valuta: Filippinsk peso (PHP)
I Filipinerna kostar det ungefär 200 pesos för att ta ut pengar
200 filippinska pesos är cirka 35 svenska kronor. Det finns undantag där du slipper att betala uttagsavgiften, men det är endast få minibanker som erbjuder detta.
De flesta minibanker har en övre uttagsgräns på mellan 4000–20 000 pesos (700–3500 kronor). Undantaget är hos HSBC – där gränsen är 40 000 pesos (ungefär 7000 kronor). Dessutom är det vanligt att pengarna i minibankerna tar slut under helgen eller vid avlöningsdagar, dessa dagar är det även en del köer vid minibankerna.
Kontantuttag i Frankrike
Landets valuta: Euro (EUR)
I Frankrike kan du i stor sett undvika uttagsavgift
Franska banker kräver inga avgifter vid kontantuttag, men vissa privatägda minibanker kan lägga på en avgift för att tjäna pengar. Ta en extra titt på vilka banker som finns i Frankrike innan avresan och håll ögonen öppna för bank-loggor som du känner igen. BNP Paribas är en av Frankrikes största banker och ett bra exempel på en avgiftsfri minibank.
Kontantuttag i Grekland
Landets valuta: Euro (EUR)
Det kostar inget att ta ut pengar i Grekland
Om du ska du ta ut pengar i Grekland behöver du inte betala någon avgift i minibankerna.
På grund av landets ekonomiska kris kan det var svårt att skaffa kontanter och det kan hända att minibankerna är tomma. Detta sker oftast på öarna och inte så ofta på fastlandet. Dock har det blivit bättre med åren och det går som oftast att lösa med att använda betalkort. Ta gärna ut lite euro innan avresan, men det är inte nödvändigt att ta ut ett stort belopp så att det räcker till hela resan med en gång.
Kontantuttag i Holland
Landets valuta: Euro (EUR)
I Holland kan du i stort sett undvika uttagsavgifter
Minibanker som ägs av holländska banker tar inga höga avgifter för – Plus och Cirrus är banker som inte tar höga avgifter för kontantuttag. Du bör undvika fristående minibanker som inte är bundna till någon bank – dessa tar ofta höga uttagsavgifter.
I Holland accepteras inte kort som betalningsmedel i mataffärer, så här är kontanter ett måste. Men det är generellt sett smart att ha kontanter i Holland då många butiker och restauranter tar en extraavgift för den som använder kreditkort istället för kontanter.
Kontantuttag i Irland
Landets valuta: Euro (EUR)
I Irland kostar det ingenting extra att ta ut pengar
Som överskrifter lyder – så kostar det inget att ta ut pengar i minibankerna i Irland. När detta är sagt så kan du i stort sett betala allt med ditt kort i landet, undantagsvis för vissa barer och i viss kollektivtrafik. Men det kan alltid vara bra att ha lite nödkontanter utifall att – men eftersom det är gratis att ta ut pengar behöver du inte tänka så noggrant över vart du tar ut pengar eller hur mycket du tar ut eftersom det inte är någon avgift.
Kontantuttag i Italien
Landets valuta: Euro (EUR)
I Italien kan du i stort sett undvika uttagsavgift
Du hittar minibanker överallt i Italien. Några tar avgifter för uttag och andra gör det inte – så det finns många möjligheter att undvika avgifterna för ditt uttag. Håll ögonen öppna för minibanker som är bundna till större italienska banker. Säger minibanken du står vid att den tar en avgift? Gå till nästa minibank och så sparar du pengar.
Kontantuttag i Kroatien
Landets valuta: Kroatisk kuna (HRK)
Generellt sett är det gratis att ta ut pengar i Kroatien
Så länge du håller dig till minibanker som är ägda av banker i Kroatien, har du möjlighet att undvika uttagsavgifter. Det är enkelt att hitta minibanker i landet och de allra flesta butiker och restauranter accepterar kort som betalningsmedel.
Kontantuttag i Marocko
Landets valuta: Marockansk dirham (MAD)
I Marocko kan du undvika att betala avgifter för att ta ut pengar
I grund och botten kräver inte minibanker i Marocko någon uttagsavgift och uttagsgränsen är på 2000 dirhams – ungefär 1700 kronor.
Eftersom valutan dirham är en stängd valuta så lönar det sig inte att växla pengar innan du har ankommit Marocko. Ta istället ut pengar i minibanken på flygplatsen om du skulle behöva kontanter till exempelvis taxi.
Det finns många butiker och restauranter i Marocko som accepterar kort – men eftersom det är en drickskultur i landet förutsätter det att du alltid borde ha med dig extra kontanter.
Kontantuttag i Polen
Landets valuta: Polsk złoty (PLN)
I Polen kan du i stort sett undvika uttagsavgifter
Generellt sett kostar det inget att ta ut pengar när man tar ut pengar i Polen. Men det finns undantag, men så länge du håller dig till minibanker som är bundna till polska banker kan du i de flesta fall undvika uttagsavgifter.
Kontantuttag i Portugal
Landets valuta: Euro (EUR)
Det kostar ingenting att ta ut pengar i Portugal
De allra flesta minibankerna i landet går under namnet Multibanco, som tillsammans förenar 27 olika banker i Portugal. Ingen av dem kräver någon avgift när du ska ta ut kontanter.
Kontantuttag i Spanien
Landets valuta: Euro (EUR)
I Spanien måste du i stort sett betala uttagsavgift när du ska ta ut pengar
Tidigare var det upp till var och en bank i Spanien hur stor avgift de skulle pålägga kunder eller turister som inte hade något bankförhållande i Spanien. Konsekvensen blev då att icke-kunder pålades uttagsavgifter i Spaniens minibanker. Idag är det annorlunda, men det finns fortfarande spanska banker som kräver uttagsavgifter för sina kunder.
Kontantuttag i Storbritannien
Landets valuta: Brittiska pund (GBP)
I England och Storbritannien kostar det vanligtvis ingenting extra att ta ut pengar
97 % av alla kontantuttag i Storbritannien är gratis. Det betyder att det i vanligtvis inte kostar något att ta ut pengar i minibankerna. Men det finns även minibanker i Storbritannien som kräver uttagsavgifter – så kallade «pay-to-use»-maskiner. Dessa finns oftast vid kiosker, pubar och liknande och tar mellan 2–3 pund för uttaget. Detta gäller för England, Nordirland, Skottland och Wales.
Kontantuttag i Thailand
Landets valuta: Thailändsk baht (THB)
I Thailand måste du nästan alltid betala en uttagsavgift för att ta ut pengar. Uppdaterad: Enligt våra läsare är det gratis att ta ut pengar från HSBCs bankomater i Thailand.
Uttagsavgiften i Thailand var tidigare 200 Baht och ökade nyligen till 220 Baht. Detta motsvarar cirka 70 svenska kronor och är en avgift som alla bankomater i Thailand kräver. För att undvika att betala för mycket pengar i avgifter, lönar det sig att ta ut maximalbeloppet för varje bank. Beloppet är vanligtvis mellan 10 000 eller 20 000 Baht (cirka 3200 och 6400 kronor).
Maxbeloppet hos Citibank är däremot 50 000 Baht (cirka 16 000 kronor) och Krungsri Bank, Thai Military Bank och CIMB Bank har maxuttag på max 30 000 Baht (cirka 9600 kronor).
Om du tar ut så mycket kontanter kan det vara smart att inte gå med allt på sig. Lägg undan en del av beloppet du har tagit ut – där du bor. I vissa tillfällen rekommenderas det att ta med kontanter från landet du reser från och sedan växla in dem till Baht när du kommer till Thailand.
Kontantuttag i Tjeckien
Landets valuta: Tjeckisk koruna (CZK)
I Tjeckien kan du undvika avgifter för kontantuttag
Som i många andra länder i Europa bör du även i Tjeckien ta ut pengar i minibanker som är bundna till tjeckiska banker. Annars riskerar du att behöva betala en uttagsavgift om du går till en enkelstående bank. Flera av våra kunder har nämnt att turister bör undvika Monetas minibanker – då dessa kräver närmare 200 tjeckiska koruna vilket motsvara cirka 80 kronor.
På vissa ställen i Tjeckien accepteras Euro – som exempelvis på hotell. Men vi rekommenderar att tjeckiska korunan när du betalar i Tjeckien – då att betala med Euro förknippas med lite valuta för pengarna.
Kontantuttag i Turkiet
Landets valuta: Turkisk lira (TRY)
I Turkiet kan du undvika avgifter för kontantuttag
Generellt sett så kostar det ingenting att ta ut pengar i Turkiet, men ett genomgående tips vi har fått är att ta ut pengar i minibanker som är placerade vid bankfilialen som äger den. Om kortet skulle fastna i minibanken har du möjlighet att få assistans av bankpersonal om du försöker att göra kontantuttag under deras öppettider.
Kontantuttag i Tyskland
Landets valuta: Euro (EUR)
I Tyskland kan du i stort sett undvika avgifter för kontantuttag
Enligt statistik så står kontanter för 80 % av alla transaktioner i Tyskland, men många ställen accepterar även kort så länge du handlar för en viss summa såsom 10 eller 20 Euro.
Det finns många ställen i Tyskland som inte accepterar kort över huvud taget – så du bör ha med dig kontanter. Vid kontantuttag bör du undvika minibanker som inte tillhör en stor, tysk bank och istället ta ut pengar hos kända banker såsom exempelvis Deutsche Bank.
Kontantuttag i USA
Landets valuta: Amerikanska dollar (USD)
I USA måste du i stort sett betala uttagsavgift
USA är ett stort land – och vanligtvis måste man betala en uttagsavgift om man behöver kontanter från en minibank. Genomsnittspriset för avgiften är runt 4,5 dollar – ungefär 40 kronor.
JPMorgan, som är en av de största bankerna i USA tjänade hela 22 % mer på sina minibanksavgifter år 2016 på grund av uttagsavgifterna.
Phoenix, Atlanta, Cleveland och Miami är de städer med högsta avgifterna för uttag. San Fransisco, Cincinnati, Dallas och Los Angeles har de i genomsnitt lägsta avgifterna.
I några butiker kan du kostnadsfritt använda dig av cashback-tjänster. Det vill säga att du på samma sätt som i Sverige kan ta ut pengar när du handlar i en affär. Vanligtvis krävs det att du använder ett debetkort för att det ska fungera.