Guide: Hur fungerar kontant­uttagen i minibanker utomlands?

Credi har samlat in information om kontantuttag i 22 länder för att underlätta för dig när du reser utomlands.

Publicerad: 14.10.2019 | Uppdaterad: 28.02.2020

I många länder accepteras både debetkort och kreditkort som betalningsalternativ, men det finns en hel del ställen som endast tar kontanter – oavsett om det är restaurant eller en taxifirma. Vi har tidigare skrivit om att man borde hålla sig till vissa regler när man ska ta ut pengar och befinner sig utomlands, men varierar det mycket från land till land?

Även om du använder ett kreditkort utan uttagsavgift när du ska ta ut pengar utomlands – är det många minibanker som fortfarande tar en engångsavgift för att tjäna pengar på uttaget. Teoretiskt sett ska du få besked om det tillkommer en extraavgift av minibanken och du ska kunna avbryta transaktionen om du önskar det, men så är inte alltid fallet.

De flesta minibankerna i Europa som ägs av auktoriserade banker – kräver ingen uttagsavgift, men vissa privata aktörer kan kräva en extraavgift när du tar ut pengar hos dem.

Men det finns också länder som tar avgifter i samtliga minibanker och då är det svårt att undvika att slippa betala extra. I denna artikel kartlägger vi några av världens mest populära resmål för att förbereda dig så mycket som möjligt inför din resa. Många beckar små blir till en å, och du kan spara mycket pengar på att vara extra förberedd på hur det ser ut med uttagsavgiften i just det landet som du besöker.

Väljer du fel valuta kan det kosta dig dyrt

Många banker erbjuder en så kallad «dynamisk valutaberäkning». Konceptet är mycket enkelt – och innebär att minibanken frågar om du vill ta ut pengar i lokal valuta eller i svenska kronor. Väljer du svenska kronor kommer banken att räkna om beloppet du ska ta ut till svenska kronor och då är det minibankens ägare som bestämmer valutakursen – och av erfarenhet är det alltid dyrare att ta ut i svenska kronor än i den lokala valutan.

Översikt: Såhär mycket kostar det att ta ut pengar utomlands

Nedan följer en översikt över avgifterna för ett kontantuttag i olika länder runt om i världen. Vi tar förbehåll om eventuella fel. Om informationen inte är korrekt eller om du saknar ett land översikten – skriv gärna en kommentar i kommentarsfältet.

Kontantuttag i Argentina

Landets valuta: Argentinsk pesos (ARS)

I Argentina kan du få en del uttagsutgifter

I Argentina måste man betala för kontantuttag överallt och summan för uttagen varierar mellan 280–390 pesos/uttag. Maxbeloppet för uttag är runt 4000–5000 pesos. Därför rekommenderar vi att du tar ut så mycket som möjligt varje gång du ska ta ut pengar, så undviker du att avgifterna hopar sig. Försök istället att använda ditt kontokort eller kreditkort när du befinner dig i Argentina. På så sätt kommer du att spara en hel del pengar som du kan lägga på annat.

Kontantuttag i Belgien

Landets valuta: Euro (EUR)

I Belgien kan du stort sett undvika uttagsavgifter

De flesta minibankerna i Belgien styrs av banker – som oftast inte tar avgifter för kontantuttag. Undvik minibanker som inte är bundna till en större bank då de oftast kräver en avgift för uttaget. Det som är anmärkningsvärt för minibanker som tar uttagsavgift är att de befinner sig inomhus och ofta anknutna till bankfilialer. Oftast är dessa minibanker stängda mellan midnatt och klockan 06.00 men det finns självklart undantag.

Kontantuttag i Brasilien

Landets valuta: Brasiliansk real (BRL)

I Brasilien måste du inte betala uttagsavgift

I Brasilien är det väldigt vanligt att använda kort och särskilt kreditkort. Därför accepteras kreditkort i stort sett i hela Brasilien, allt från restauranter till butiker och turistattraktioner.

Minibankerna i Brasilien har uttagsgränser mellan 500–1000 real (cirka 1300–2500 kronor). Anledningen till detta är för att begränsa rån och rånförsök. Du bör därför undvika att gå med stora summor med kontanter när du är i Brasilien.

Kontantuttag i Bulgarien

Landets valuta: Bulgarisk lev (BGN)

I Bulgarien kan du undvika uttagsavgifter

Några minibanker i Bulgarien tar avgifter vid kontantuttag, andra gör det inte. Ska du ta ut pengar i Bulgarien bör du ta ut pengar i minibanker som ägs av faktiska banker. Minibanker som inte är bundna till en större bank tar oftast en avgift. Undviker du dessa minibanker, undviker du även uttagsavgifterna.

Kontantuttag i Danmark

Landets valuta: Danske kroner (DKK)

Det kostar inget extra att ta ut pengar i Danmark

I Danmark har man ungefär lika stort behov för kontanter som i Sverige. De flesta organisationer och förtag accepterar kort, men behöver du ta ut pengar är i de flesta fall helt gratis. Tidigare var det svårt att betala med andra kort än Dankortet i landet, men det har som tur är ändrat sig.

Kontantuttag i Filipinerna

Landets valuta: Filippinsk peso (PHP)

I Filipinerna kostar det ungefär 200 pesos för att ta ut pengar

200 filippinska pesos är cirka 35 svenska kronor. Det finns undantag där du slipper att betala uttagsavgiften, men det är endast få minibanker som erbjuder detta.

De flesta minibanker har en övre uttagsgräns på mellan 4000–20 000 pesos (700–3500 kronor). Undantaget är hos HSBC – där gränsen är 40 000 pesos (ungefär 7000 kronor). Dessutom är det vanligt att pengarna i minibankerna tar slut under helgen eller vid avlöningsdagar, dessa dagar är det även en del köer vid minibankerna.

Kontantuttag i Frankrike

Landets valuta: Euro (EUR)

I Frankrike kan du i stor sett undvika uttagsavgift

Franska banker kräver inga avgifter vid kontantuttag, men vissa privatägda minibanker kan lägga på en avgift för att tjäna pengar. Ta en extra titt på vilka banker som finns i Frankrike innan avresan och håll ögonen öppna för bank-loggor som du känner igen. BNP Paribas är en av Frankrikes största banker och ett bra exempel på en avgiftsfri minibank.

Kontantuttag i Grekland

Landets valuta: Euro (EUR)

Det kostar inget att ta ut pengar i Grekland

Om du ska du ta ut pengar i Grekland behöver du inte betala någon avgift i minibankerna.

På grund av landets ekonomiska kris kan det var svårt att skaffa kontanter och det kan hända att minibankerna är tomma. Detta sker oftast på öarna och inte så ofta på fastlandet. Dock har det blivit bättre med åren och det går som oftast att lösa med att använda betalkort. Ta gärna ut lite euro innan avresan, men det är inte nödvändigt att ta ut ett stort belopp så att det räcker till hela resan med en gång.

Kontantuttag i Holland

Landets valuta: Euro (EUR)

I Holland kan du i stort sett undvika uttagsavgifter

Minibanker som ägs av holländska banker tar inga höga avgifter för – Plus och Cirrus är banker som inte tar höga avgifter för kontantuttag. Du bör undvika fristående minibanker som inte är bundna till någon bank – dessa tar ofta höga uttagsavgifter.

I Holland accepteras inte kort som betalningsmedel i mataffärer, så här är kontanter ett måste. Men det är generellt sett smart att ha kontanter i Holland då många butiker och restauranter tar en extraavgift för den som använder kreditkort istället för kontanter.

Kontantuttag i Irland

Landets valuta: Euro (EUR)

I Irland kostar det ingenting extra att ta ut pengar

Som överskrifter lyder – så kostar det inget att ta ut pengar i minibankerna i Irland. När detta är sagt så kan du i stort sett betala allt med ditt kort i landet, undantagsvis för vissa barer och i viss kollektivtrafik. Men det kan alltid vara bra att ha lite nödkontanter utifall att – men eftersom det är gratis att ta ut pengar behöver du inte tänka så noggrant över vart du tar ut pengar eller hur mycket du tar ut eftersom det inte är någon avgift.

Kontantuttag i Italien

Landets valuta: Euro (EUR)

I Italien kan du i stort sett undvika uttagsavgift

Du hittar minibanker överallt i Italien. Några tar avgifter för uttag och andra gör det inte – så det finns många möjligheter att undvika avgifterna för ditt uttag. Håll ögonen öppna för minibanker som är bundna till större italienska banker. Säger minibanken du står vid att den tar en avgift? Gå till nästa minibank och så sparar du pengar.

Kontantuttag i Kroatien

Landets valuta: Kroatisk kuna (HRK)

Generellt s