Ska du ta ut pengar utomlands? Välj rätt kreditkort

Det är inte ovanligt att du måste betala med kontanter även på de mest populära semesterdestinationerna utomlands. Men visste du att det är stora skillnader på uttagsavgifterna beroende på vilket kreditkort du har? Du kan nämligen spara tusentals kronor om du har valt rätt kreditkort under utlandsuppehållet.

Publicerad: 19.09.2019 | Uppdaterad: 12.02.2020

Vi har tagit en närmare titt på några av kreditkorten som tillhör de största bankerna i Sverige, såsom Handelsbanken, SEB och Nordea. Men vi har även valt att titta på Bank Norwegian Visa från Bank Norwegian och Komplett Bank Mastercard.

Här är översikten på kortens uttagsavgifter som tillkommer när du befinner dig utomlands:

KreditkortUttagsavgift
----
Komplett Bank Mastercard0 kr*
Handelsbanken Allkort Mastercard40 kr*
SEB Credit Mastercard35 kr
Nordea Credit2 % (min. 40 kr)

Som vi ser i översikten så kommer du alltså att spara pengar genom att välja Bank Norwegian Visa eller Komplett Bank Mastercard när du ska ta ut kontanter utomlands.

Om vi tittar närmare på korten så ser vi att korten varken tar uttagsavgift eller har någon årsavgift – vilket de andra korten i vår undersökning har. Men det som kan vara svårt att lägga märke till är att Komplett lägger på en ränta på uttagen från och med uttagsdagen – vilket medför att kunden fortfarande måste betala för uttaget. Det gör däremot inte Bank Norwegian Visa – utan kortets uttagsavgift är helt gratis.

Så mycket kan du spara på uttagsavgifterna

Låt oss säg att du är på en semester i Grekland och ska vara där i två veckor. Du planerar att ta ut Euro motsvarande 1000 SEK/dag till dig och din familj. Då kommer uttagsavgifterna för kreditkorten vara följande:

KreditkortUttagsavgifterna
--0 SEK
Komplett Bank Mastercard9 SEK
Handelsbanken Allkort Mastercard44,3 SEK
SEB Credit Mastercard35 SEK
Nordea Credit40 SEK

Reseförsäkring

Alla kreditkort i vår undersökning erbjuder även en reseförsäkring med avbeställningsskydd. Det vill säga att om du betalar mellan 50–75 % eller mer av din resa med ditt kreditkort – så kommer du och din familj att vara försäkrade under hela semestern helt kostnadsfritt.

Säkerhet vid betalning

Det lönar sig faktiskt att betala med kreditkortet när du är utomlands – då det är mycket säkrare. De allra flesta kreditkorten ger en ersättning om kreditkortägaren skulle utsättas för bedrägeri eller liknande – och får då sina pengar tillbaka, något som du vanligtvis inte får vid ett vanligt betalkort.

Ta ut pengar i lokal valuta

Många minibanker erbjuder dynamiskt valutaomräkning (DCC) – vilket betyder att uttagssumman omvandlas i svenska kronor. Om du gör detta bestämmer minibanken själv valutakursen – och den är ofta väldigt hög. Då hjälper det inte om du har gratis kontantuttag eller inte. Så kom ihåg att alltid ta ut pengar i banker och inte minibanker och alltid ta ut pengar i den lokala valutan där du befinner dig.

Vad tycker du om avgifter för kontantuttag?

Exempel vid utsatt betaling

Bank Norwegian Visa: --
Komplett Bank Mastercard: Ex. vid uppskjuten betalning: Eff. 23,63 %. 1.000 ö/12 m. Tot: 1.198
Handelsbanken Allkort Mastercard: Ex. vid uppskjuten betalning: Eff. 14,6 %. 10.000 ö/12 m. Tot: 10.834
SEB Credit Mastercard: Ex. vid uppskjuten betalning: Eff. 11,9 %. 20.000 ö/12 m. Tot: 22.253
Nordea Credit: Ex. vid uppskjuten betalning: Eff. 15,81 %. 10.000 ö/12 m. Tot: 11.201