Ska du ta ut pengar utomlands? Välj rätt kreditkort

Det är inte ovanligt att du måste betala med kontanter även på de mest populära semesterdestinationerna utomlands. Men visste du att det är stora skillnader på uttagsavgifterna beroende på vilket kreditkort du har? Du kan nämligen spara tusentals kronor om du har valt rätt kreditkort under utlandsuppehållet.

Publicerad: 19.09.2019 | Uppdaterad: 12.02.2020

Vi har tagit en närmare titt på några av kreditkorten som tillhör de största bankerna i Sverige, såsom Handelsbanken, SEB och Nordea. Men vi har även valt att titta på Bank Norwegian Visa från Bank Norwegian och Komplett Bank Mastercard.

Här är översikten på kortens uttagsavgifter som tillkommer när du befinner dig utomlands:

KreditkortUttagsavgift
----
Komplett Bank Mastercard0 kr*
Handelsbanken Allkort Mastercard40 kr*
SEB Credit Mastercard35 kr
Nordea Credit2 % (min. 40 kr)

Som vi ser i översikten så kommer du alltså att spara pengar genom att välja Bank Norwegian Visa eller Komplett Bank Mastercard när du ska ta ut kontanter utomlands.

Om vi tittar närmare på korten så ser vi att korten varken tar uttagsavgift eller har någon årsavgift – vilket de andra korten i vår undersökning har. Men det som kan vara svårt att lägga märke till är att Komplett lägger på en ränta på uttagen från och med uttagsdagen – vilket medför att kunden fortfarande måste betala för uttaget. Det gör däremot inte Bank Norwegian Visa – utan kortets uttagsavgift är helt gratis.