Så blir du av med kreditkortsskulden efter julhandeln
Många känner sig stressade både före och efter jultider för att ekonomin inte ska hålla av flera olika anledningar. Vi ska därför ge dig några enkla tips och knep på hur du kan få ekonomin på fötter efter högtiderna.
Publicerad: 03.01.2020
Även om många vet att det kan bli dyrt om man inte betalar sina krediter och räkningar i tid – så är det fortfarande många som slarvar. Dessutom blir räntan för krediter oftast högre än en ränta för ett vanligt lån om man inte betalar i tid. Detta är sura pengar man egentligen kunde sparat om man bara hade betalat i tid.
Detta betyder att om krediterna inte betalas i tid, så blir julklapparna som du betalade med kreditkortet kan bli mycket dyrare än vad du tänkte.
1. Bli av med den dyraste skulden först
Om du är i en knepig ekonomisk situation efter julhandeln, så borde du prioritera att betala av alla krediter innan du betalar något annat. Var sträng mot dig själv och betala av så mycket som möjligt – så fort du kan. Skulle du ha flera privatlån eller skulder på flera kreditkort? Betala alltid av den dyraste skulden först. Då minskar nämligen summan som du måste betala ränta på.
När skulden sedan är avbetalad så fortsätter du med den näst dyraste lånet och så vidare. Öka inte inköpen bara för att skulderna har minskat – utan försök att betala av dina skulder så fort som möjligt. Dessutom visar många studier att många blir särskilt motiverade av att betala av sina skulder när de ser att de sparar pengar, vilket ger en så kallad en positiv snöbollseffekt.
2. Ta en paus från ditt kreditkort
Är det svårt att motstå frestelserna och använda kreditkortet till något du egentligen inte behöver? Eller har du skulder som är svåra att betala av – då kanske du ska ta en paus från att använda kreditkortet.
Många av orsakerna till att du borde pausa användningen av kreditkort hör ihop med vad som nämndes tidigare i punkt 1. Det viktigaste är trotts allt att krediterna betalas i tid. Känns det svårt att styra sina impulser – lämna kreditkortet hemma istället och använd ditt debetkort istället. På så sätt undviker du spontanköp som du vet att du egentligen inte har råd med.
3. Sälj saker som du inte behöver
4. Ta ett samlingslån om skulden blir för stor
Har skulden ökat lite för mycket den senaste tiden? Även om julhandeln kanske inte har varit helt utslagsgivande i sig, kan det vara den som fick bägaren att rinna över.
Då kan ett samlingslån eller refinansieringslån hjälpa dig – vilket egentligen är ett helt vanligt privatlån på en totalsumma på alla dina obetalade smålån, krediter och skulder. Kanske är den samlade summan för lånet känns skrämmande hög för ett nytt lån? Allt och allo kommer du alltid att tjäna på att samla lån då du endast får en ränta att förhålla dig till, vilket gör att lånets omkostnader kommer att minska då många räntor och småavgifter försvinner. Dessutom blir räntan lägre, återbetalningstiden längre och det enklare att få en bra översikt över ditt lån och ekonomi.
Kom ihåg att lånesumman kommer vara lika hög oavsett om du samlar lånen eller inte, bara att det tillkommer fler kostnader vid fler och mindre lån än vid ett stort.
Upplever du att det är svårt att få ekonomin att gå ihop till trotts för att du har våra tips. Då rekommenderar vi att du tar kontakt med en ekonomisk rådgivare som kan hjälpa dig ut ur din ekonomiska knipa.