Vad är en bra ränta på ett privatlån?
Hur får man den bästa räntan på ett privatlån? Och vilket är det billigaste privatlånet 2020? Det ska vi ta reda på i denna artikeln.
Publicerat: 26.03.2020
Många långivare som erbjuder privatlån brukar erbjuda varierande räntor, ofta mellan 5 och 25 %. Eftersom privatlånet tas utan säkerhet medför det också till en förhöjd ränta då räntan räknas som en extra säkerhet för långivaren.
Den slutgiltiga ränta som kunden får baseras på en kreditupplysning av kundens ekonomiska förutsättningar samt det önskade lånebeloppet. Långivaren eller ett kreditupplysningsbolag tittar då på kundens ekonomi och finner därav information om lön, ålder, civilstatus, arbetssituation, övriga lån kunden har och så vidare.
Hur får man den bästa räntan?
Om du ansöker om lån hos välkända långivare minskar även risken för dolda avgifter och skyhöga effektiva räntor. Generellt sett får kunderna alltid den lägsta ränta som de kan få utefter sina ekonomiska förutsättningar.
Titta även på vilka krav som låntagaren ställer till dig som låntagare innan du gör dig bryderiet av att söka om lån som du kanske inte är behörig för. Detta kan föra till en onödig registring av en låneansökan i UCs system.
Många långivare vill att låntagaren är fri från betalningsanmärkningar, är över 18 och har en fast inkomst på ett särskilt belopp. Är du då inte nöjd med din ränta kan du istället försöka förbättra din ekonomi, vänta med att ta lånet eller ta lånet tillsammans med en medlånstagare – vilket förbättrar lånevillkoren.
Billigaste privatlånet på dagens marknad
Dessutom tar lånet mycket få avgifter för sitt lån med endast en uppläggningsavgift på 0–399 kronor, beroende på vilket lånebelopp du har fått samt en aviseringsavgift på 19 kronor om du inte har e-faktura. Räntan är självklart individuell och varierar mellan 6,99 och 22,9 %.
Andra avgifter för privatlån
Har du ett mindre lånebelopp får du som oftast en högre ränta då lånebeloppet har en kortare återbetalningstid. Därför lönar det sig att samla alla mindre lån till ett stort lån, ett så kallat samlingslån eller refinansieringslån – för att minska antalet räntor och aviavgifter som måste betalas. Utöver det är det givetvis mer lönsamt att betala en lägre ränta för ett större lån, än flera högre räntor för flera mindre lån.
Oavsett vilket lån du önskar så är det viktigt att du gör en ordentlig research på vad lånen faktiskt erbjuder och vilka omkostnader, förmåner och nackdelar de har. På så sätt kan du spara mycket tid och pengar i framtiden.