Så avgörs valutakursen när du använder ditt kort utomlands
Har du upplevt att kreditkortet ger dig dåliga valutakurser för att själva få en större vinst?
Publicerat: 15.11.2019 | Uppdaterad: 26.02.20
Visa och Mastercard bestämmer valutakursen utomlands
När du tar ut pengar eller betalar med kort i en utländsk kortterminal, måste beloppet växlas från lokal valuta till svenska kronor. I denna situation är det därför viktigt att skilja mellan kortutgivare och betalningsleverantör. Bank Norwegian och Santander är exempel på kortutgivare, och dessa använder sig av betalningsleverantörer såsom Visa och Mastercard.
Det är inte kortutgivaren som bestämmer vilken valutakurs du får, utan kursen bestäms av Visa eller Mastercard som baserar kurserna på sina förhandlingar med sina bankförbindelser. På så vis är chansen för att kortägaren ska få en ofördelaktig valutakurs minimal.
Minimal skillnad mellan Mastercard och Visa
Är en betalningsleverantör bättre än en annan? Vi har analyserat euros valutadata via Visa och Mastercard, och skillnaden mellan dessa betalningsleverantörers valuta och växlingskurs är mycket liten. På så sätt kan det skilja bara några få ören från dag till dag beroende på vilken betalningsleverantör du har. Därför bör du inte lägga så mycket vikt på att ifrågasätta om det är mer lönsamt att ha den ena eller den andra betalningsleverantören.
Andra avgifter kan göra kortet dyrare
Undvik kontantuttag i Sverige
Om du ska resa utomlands kan det vara lockande att ta ut utländsk valuta innan du reser. Men visste du att det faktiskt lönar sig att vänta med detta tills du har nått slutdestinationen, istället för att ta ut kontanter i Sverige?
Många väljer att ta ut pengar på flygplatsen i sitt hemland för att vara «på den säkra sidan» – men valutakursen är oftast mycket högre om du tar ut kontanter i Sverige än om du väntar. Om du dessutom betalar i svenska kronor istället för den lokala valutan när du betalar med kortet utomlands, kommer du även att få dyra administrativa avgifter.