Ska jag betala i lokal valuta eller i svenska kronor när jag är utomlands?
Borde du välja svenska kronor eller lokal valuta när du ska ta ut pengar i minibanken eller på flygterminalen när du ankommit din slutdestination? Svaret är enkelt – ta ut pengar i lokal valuta. Gör du ett kontantuttag som överförs i svenska kronor kan det kosta dig dyrt i en ofördelaktig valutakurs.
Publicerat: 11.11.2019
Om du ska ta ut pengar i minibank eller på en flygterminal utomlands får du ofta frågan om du önskar att ta ut pengar i svenska kronor eller i den lokala valutan – oavsett om det är euro, baht eller dollar. Väljer du svenska kronor är det minibanken som gör valutaomräkningen istället för att låta kortets betalningsleverantör bestämma kursen.
Detta kallas för «dynamic currency conversation» (DCC) eller dynamisk valutakonvertering. DCC framstår ofta som en lösning som är översiktlig och praktisk som ger dig information om hur mycket pengar som går åt vid uttaget, men den dynamiska valutakonverteringen lönar sig aldrig.
Lokal valuta är bättre än svenska kronor
Väljer du svenska kronor framför den lokala valutan får du med största sannolikhet en ofördelaktig valutakurs. Varje år förlorar skandinaver miljarder på ofördelaktiga valutakurser. Trotts att kreditkortsällskapen har ett eget valutapåslag när du använder ditt kort utomlands, kommer betalningsleverantören i kortets växlingskurs vara betydligt bättre än den lokala minibanken eller kortautomaten om du skulle välja svenska kronor.
De vanligaste betalningsleverantörerna i Sverige är Visa och Mastercard. Väljer du att betala i lokal valuta framför svenska kronor så är det Visa eller Mastercard som bestämmer vilken valutakurs du får. Dessa ger som oftast betydligt bättre kurser än lokala sällskap.
Håll dig till grundregler och spara pengar
De enda som tjänar på att du väljer svenska kronor framför lokal valuta är den restaurant, butik eller bank som du betalar hos. Din egen plånbok riskerar däremot att tömmas snabbare än nödvändigt.
Du bestämmer självklart själv vilket alternativ du helst önskar, men vi vet också att rösten som spelas upp i minibanken kan vara lite förvirrande och otydlig – vilket kan medföra till att kunden missförstår och väljer fel betalningsalternativ. Du kommer nämligen att få frågan om du önskar din transaktion «with conversion» eller «without conversion» – alltså med eller utan valutakonvertering. Du bör alltid välja utan valutakonvertering för att spara pengar.
Var uppmärksam på att summan som du ska ta ut eller betala kan stå i svenska kronor när du ska godkänna betalningen eller kontantuttaget. Om summan står i svenska kronor ska du ha möjlighet att avbryta betalningen och istället kunna betala i den lokala valutan. Det är även enkelt att se de stora skillnaderna på beloppen om man använder en valutakalkylator för att räkna om från lokal valuta till svenska kronor.
Kreditkortet är tryggast utomlands
Om du betalar med kreditkortet när du är utomlands är du faktiskt tryggare än om du betalar med ett vanligt debetkort, alltså ett vanligt bankkort. Med kreditkortet har du nämligen lagen på din sida om du skulle utsättas för bedrägeri eller liknande, och kan då få pengarna tillbaka eller ersättning på det du har förlorat.
Därför rekommenderar vi alltid att ha med minst två kort på utlandsresan – gärna två kreditkort, eventuellt ett kreditkort och ett debetkort för att vara helt säker. Det kort som inte används bör du bevara på en säker plats, om du mot förmodan skulle tappa det andra kortet.