Ska jag ha en fast eller rörlig ränta?
Vad är skillnaden på en rörlig och en fast ränta? Credi ger sina bästa råd om hur du ska lösa räntans ekvation på bästa sätt.
Publicerat: 10.03.2020
Vad är skillnaden på fast och rörlig ränta?
En fast ränta är däremot ett bestämt månadsbelopp på räntan, som avgörs av långivaren samt hur lång bindningstid du har på ditt lån. Vanligtvis är bolånens bindningstid på 1–10 år. Då kan alltså inte räntan ändras alls under bindningstiden, eftersom den är fast. Låntagare som har valt fast ränta kan även byta till rörlig ränta, men detta för till extrakostnader för låntagaren.
Fördelar och nackdelar
Den fasta räntan gör lånet mindre riskabelt, men också mindre flexibelt – då lånet är bundet till en amorteringsplan. Det kostar dessutom en hel del att avsluta ett avtal av ett bolån med ett fast räntebelopp.
En rörlig ränta medför till både lägre och högre räntekostnader beroende på hur marknaden ser ut. Lägre ränta medför givetvis till att du sparar mer pengar, men risken finns alltid för att räntan också ökar. Dessutom binder du dig endast till den rörliga räntan tre månader i taget.
Det gör att du även har möjlighet att byta bank, förhandla om bostadslånet eller göra större avbetalningar. Har du bra koll på den svenska ekonomin och anser att räntemarknaden komma ligga på samma nivå eller sjunka – passar den rörliga räntan mycket bra. Statistiskt sett så sparar man även mest pengar på att välja ett bostadslån med rörlig ränta.
Så, vilken ränta ska jag välja?
Vill du däremot känna dig mer trygg och vara säker på att du ska slippa stora oförutsedda avgifter bör du binda din ränta. På så sätt slipper du oroa dig för ränteökningar och att din ekonomi ska påverkas mycket av världsekonomin. Anser du att den framtida räntemarknaden kommer att stiga framöver – ska du alltid binda räntorna, men tror du att de sjunker eller är stillastående så bör du istället välja en rörlig ränta.