Så ska kreditkortet användas utomlands
Vilket betalningssätt ägnar sig bäst när du befinner dig utomlands – kort eller kontanter? Kreditkort eller debetkort? Läs våra tips på hur kreditkortet bör användas utomlands för att undvika bedrägeri och för att ha en trygg semesterekonomi.
Publicerad: 30.01.2020
1. Ha alltid med två kort – och betala med kreditkortet
Utöver ditt ordinära debetkort, bör du även ha med ett kreditkort på din resa. Det är även kreditkortet som bör användas så fort du befinner dig utanför Sverige. Ditt debetkort bör alltså ligga i tryggt förvar hemma på hotellet, för att på så sätt alltid ha en backup om du skulle förlora kreditkortet.
Anledningen till detta är att kortet är mycket säkrare och ger dig fler möjligheter – om du skulle utsättas för stöld, bedrägeri eller liknande. Detta beror på att många kreditkort erbjuder försäkringar och ersättningar och kan dessutom ge tillbaka de pengar som du har förlorat genom olika försäkringar.
2. Betala flygbiljetter och övernattning med kreditkortet
Som tidigare nämnt i föregående punkt, så är kreditkortet mycket säkert att använda utomlands och kreditkortets försäkringar hjälper dig om något skulle hända. Därför borde du även betala ditt hotell, semesterhus, flygbiljetter och liknande med ditt kreditkort. Skulle du då utsättas för någon typ av bedrägeri, bagageförsening, behov för avbeställning eller liknande – får du med stor sannolikhet hjälp från ditt kreditkortssällskap och återfår dina pengar.
Dessutom får du en gratis reseförsäkring hos många kreditkortsföretag om du betalar 50 % eller mer av din resa med kreditkortet – utan någon extra kostnad!
3. Dölj alltid din PIN-kod
4. Betala hyrbilen med kreditkortet
Hade du tänkt att hyra bil under semestern? Då måste du i de flesta fall alltid betala ett depositum hos biluthyrningen. Om du betalar depositumet med ett debetkort kan du inte använda dessa pengar förrän depositumet är återbetalt på kontot, använd därför kreditkortet istället så att beloppet reserveras där istället.
En annan fördel med detta är att om det skulle uppstå oenigheter mellan dig och uthyrningsfirman, så kan du reklamera både till uthyrningsfirman och kreditgivaren för att få hjälp.
Kreditkort såsom Bank Norwegian och re:member flex erbjuder egenandelsförsäkring för hyrbil, vilket är ett mycket bra alternativ vid biluthyrning utomlands. Dessa försäkringar betalar åt dig – om det skulle uppstå skador med hyrbilen, vilket medför att du sparar stora summor om det skulle hända något. Försäkringar som detta är inkluderade i vissa kort eller kan köpas till för ett mindre belopp.
5. Betala i lokal valuta, inte i svenska kronor
Om du tar ut pengar i en minibank eller använder kreditkort när du handlar utomlands, får du ofta välja mellan att betala i lokal eller svensk valuta. Då är det viktigt att du alltid väljer lokal valuta. Väljer du svensk valuta, är det banken som bestämmer vilken valutakurs du får. Denna valutakurs är oftast mycket högre än vad dagens reella kurs är – därför lönar det sig alltid att ta ut i lokal valuta.
Väljer du istället lokal valuta får så är det Visa eller Mastercard som bestämmer valutakursen – vilket är en mycket mer lönsam valutakurs som gör att du sparar pengar.
6. Ha koll på kortets avgifter
Har du ett kreditkort i plånboken som du inte använder, men funderar på att ta med dig på utlandssemestern? Kom då ihåg att Innan du börjar använda kreditkortet, bör du ha koll på vilka avgifter som eventuellt kan tillkomma med just ditt kreditkort. Särskilt när det ska användas utomlands då många mindre utgifter kan bli stora. Ta en titt i vårt test – kanske finns det ett annat kreditkort som passar bättre för dig än det du har idag?
Föredrar du att betala med kontanter istället för att använda kortet? Då bör du välja ett kreditkort från Bank Norwegian, då de tar de lägsta beloppen för kontantuttag på den svenska marknaden. Dessutom är alla kontantuttag helt kostnadsfria, både i Sverige och utomlands.
Det finns också andra kreditkort som inte tar någon kostnad för kontantuttag, men då tillkommer i de flesta fall en ränta från och med uttagsdagen som kan likställas med beloppet för en ordinär uttagsavgift. Så var noggrann med vilket kreditkort du väljer samt vilka villkor, fördelar och nackdelar kreditkortet har – så att du inte får en överraskning den dagen som räkningen ligger i brevlådan.
Visa eller Mastercard?
Många ifrågasätter vilken betalningstjänst som är bäst när man är på utlandssemester. Borde använda Visa eller Mastercard? För vem av dem är egentligen det bästa och accepteras mest?
Både Visa och Mastercard kan användas över hela världen, och båda två kan användas på över 30 miljoner ställen världen över. Dessutom är det nästan ingen skillnad på kostnaderna mellan Visa eller Mastercard. Men för att helt vara på den säkra sidan, så kan vi rekommendera att man tar med sig båda typerna om man mot all förmodan inte skulle kunna betala. På så sätt minskar risken ytterligare för att du inte skulle kunna betala.